en
iGeo 2019: a magyar csapat

iGeo 2019: a magyar csapat

2019.07.19.

Bő egy hét múlva a magyar csapat felkerekedik, hogy összemérje erejét a világ minden tájáról érkező delegációkkal az iGeo földrajzi olimpiáján, Hongkongban. Noha idén nincs előzetes videóriport a csapatról, azért megpróbáljuk bemutatni a versenyzőinket.

 A magyar csapat


Kaszap KingaKaszap Kingát ismerik azok, akik tavaly is követtek minket. A 18 éves dunakeszi lány 2018. szeptemberétől az ELTE Radnóti Gimnáziumának tanulója. Történelmet írt azzal, hogy 2018-ban és 2019-ben is megnyerte a HunGeoContest versenyét, illetve, hogy tavaly nyáron elhozta Québecből a magyar csapat első arany-érmét. Azóta kiderült, jól bírja a médiaszerepléseket, szerény és mosolygós álarca mögött pedig igazi versenyzőtípus lapul, akit motiválnak a kihívások. Saját bevallása szerint sem született geográfusnak, csak néhány éve vonzották be a földrajz világába a térképek. Érdeklődésébe a kémia és a biológia is belefér, és csak reméljük, hogy sokféle tehetségét majd a földrajz irányában kamatoztatja… Tavaly minden sikere ellenére a nemzetközi barátkozást élvezte legjobban. Idén nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja ismételni remek szereplését, de nagyon szurkolunk neki (is), hogy megduplázza aranyainak számát - persze, más nemesfémnek is örülnénk, de tőle, egyértelműen érmes szereplést várunk.

Sarkadi-Nagy LiliSarkadi-Nagy Lili Sára lett idén a HunGeoContest ezüstérmese, ami „első bálozóként” valóban kiemelkedő teljesítmény. A napokban 18. évét betöltő versenyzőnk Budapesten él és az Eötvös József Gimnázium tanulója. Egyelőre még keveset árult el magáról, de nekünk már feltűnt fiatal korát meghazudtoló műveltsége, a világra való nyitottsága és probléma-érzékenysége. Ő is azok közé tartozik, akik nem ragadnak le a földrajznál: néhány éve még anyanyelvi, prózamondó- és rajzversenyekre is járt helyezéseket gyűjteni. De a fizika iránt is érdeklődik: tavaly májusban például a Nemzetköz Atomenergia Ügynökség malajziai konferenciáján mutathatta be társaival a nukleáris tudományok társadalmasításával kapcsolatos projektjének eredményeit. A válogatóverseny során folyamatosan javított helyezésén: az írásbeli után hetedik, a terepi fordulón a negyedik helyezést érte el, majd a szóbeli megmérettetésen ő bizonyult a legjobbnak – ez végül ezüstérmet ért. Jó lenne ezt egy iGeo-s ezüstre váltani…


Mészáros MártonMészáros Márton szintén a tavalyi csapat veteránja. Idén a válogatóversenyen bronzérmet akasztottak a nyakába, ezzel egy helyet lépett előre tavalyi szerepléséhez képest. Pápa város büszke szülöttjeként az egyetlen „vidéki” versenyzőnk volt tavaly és idén is. Nagyon erős tárgyi földrajzi tudása mellett kiemelkedő történelmi tájékozottsága is. Ehhez képest érettségije után most a BME hallgatója lesz, alkalmazott matematikusként képzeli el a jövőjét – ez is egy szép kihívás. Szabadidejében igazán magyaros sportot űz, hiszen a pápai vízilabda-utánpótlásban játszik. A Türr István Gimnázium tanulója Kanadában mindenkinek kellemes meglepetést okozott az ott megszerezett fényesen csillogó ezüstéremmel. Ez magasra tette a lécet: most már mindenki ismétlést vár tőle, amit a rutin ellenére sem lesz könnyű elérni, hiszen minden tizedpontért küzdelem folyik. Tavalyi a pápai képviselő-testület Pro Publico díjat adományozott neki, ki tudja, ha idén arannyal tér haza, talán még a város kulcsait is megkapja...

Kiszely Anna

Kiszely Anna a csapat legifjabb versenyzője, neki még szülői engedély kell a kiutazáshoz – annak ellenére, hogy rutinos világjárónak számít. Ugyancsak Budapesten él, és Kingához hasonlóan az ELTE Radnóti Gimnáziumának tanulója. Élő bizonyíték arra, hogy a sokoldalú emberek lesznek a legjobb geográfusok. Nem csak a földrajz, a környezetvédelem és a közgazdaságtan érdekli, hanem találkozhatunk vele történelem tanulmányi versenyen is, és korábban Brüsszelben ismerkedett az Európai Unió működésével. Szabadidejében sem lógatja a lábát, fuvolán játszik a Zuglói Szent István Király Zeneiskola Szimfonikus Zene-karában. Ennek kapcsán is sokat utazik, hiszen koncerteztek már Európa több országában. Szerencsére azért sikerült időt szakítania a HunGeoContest-re is, itteni negyedik helye hongkongi repülőjegyet ért, ahol minden esélye megvan rá, hogy érmes helyen végezzen.

 

Trócsányi AndrásAki nélkül egyetlen évben sem vágunk neki: idén is dr. Trócsányi András a magyar csapat vezetője. A születésnapját most már évek óta mindig az iGeo aktuális helyszínén ünnepli, idén sem lesz ez másként. A PTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének tanszék-vezető egyetemi docense és a Természettudományi Kar dékánhelyettese 18 éve foglalkozik magyar fiatalok felkészítésével a világversenyekre. A HunGeoContest életre hívásával igyekezett megtalálni a legalkalmasabb versenyzőket, és az elmúlt évek eredményei talán azt sugallhatják, hogy jó úton jár. Hongkongban a diákok remek teljesítménye mellett akkor lesz elégedett, ha elég hosszú lesz az ágy és nem kell feleslegesen várakozni a programok között. Tapasztalt utazó, aki belekóstolt már pár ázsiai helyszínbe is, de Hongkong eddig kimaradt az életéből.Máté ÉviA csapatot kísérő másik oktató szerepét ezúttal az idei verseny szervezésében oroszlánrészt vállaló Máté Éva játssza. A PTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének tanársegédjeként első alkalommal kapja meg ezt a lehetőséget. Bevándorló pécsi lakos, eredeti lakóhelyének Komló, vagy Oroszló tekinthető, talán ezért is foglalkozik kutatásaiban leginkább a vidéki térségekkel. Ez utóbbi alapján persze nehéz lenne megmondani, mi vonzza a világ egyik legzsúfoltabb városába…mondjuk úgy, éles kontraszt lesz a Hegyhát és Külső-Somogy után a felhőkarcolók világa. Európa néhány országát már meghódította, de most először lépi majd át a kontinens határait. Reményeink szerint videó-operatőrként is szolgálja majd a csapat és a verseny ügyét.


 

 

printer

Támogatóink

Támogatóink