en
XI. National Geographic Földrajzi Világverseny
2013.10.10.

XI. National Geographic Földrajzi Világverseny

Az idén 125 éves National Geographic Society első alkalommal 1993-ban rendezte meg a Nemzetközi Földrajzi Olimpiát, amelynek jogutódja a National Geographic Földrajzi Világverseny. A kétévente megrendezésre kerülő bajnokságon azon ország nemzeti csapatai vehetnek részt, melyek olyan országos földrajzi versenyt szerveznek, amely a 16 éves kor alatti tanulók többsége előtt nyitott, és iskolai, regionális és/vagy országos szintekből áll.

Magyarország először 2001-ben vett részt ezen a megmérettetésen, ekkor érte el a hazai csapat az eddigi legjobb, 3. helyezést. Ez a kiemelkedő eredmény állami elismerést is kapott, a tanulók, kísérő tanáruk és felkészítő tanáraik a Parlamentben vették át a kitüntető díjakat. 2005-ben Budapest adott otthont e világversenynek, amely már Londonban, a floridai Orlandóban, Washingtonban, Torontóban, Vancouverben, a floridai Tampában, a kaliforniai San Diegóban, Mexikóvárosban, s legutóbb San Franciscóban vendégeskedett.

 

A nemzetközi verseny elődöntője egy elméleti és egy gyakorlati fordulóból áll, ekkor a csapattagok együtt versenyeznek. A pontszámok összesítése alapján legeredményesebbnek bizonyult három csapat jut a döntőbe. Az itt elhangzó kérdések egy részét csapatban, más feladatokat pedig egyénileg kell megoldaniuk a versenyzőknek. Minden csapat az anyanyelvén versenyezhet. 

Lóczy Lajos Országos Földrajzverseny nagy hagyományokkal rendelkezik és immáron 28 éve országos szintű. A versenyt a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium és Szakközépiskola hirdeti meg számos szakmai szervezet támogatásával. A Lóczy mezőnyében a középiskolák 9. és 10. évfolyamos tanulói versenyeznek.

Idén a három legjobb eredményt elért, 1997. augusztus 1. után született versenyző került a magyar csapatba.

További információ: http://loczyverseny.sulinet.hu/adat/eler.html

A magyar csapat a 11. helyen végzett. Tagjai: Hellinger Ákos, a budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és GimnáziumZsiros Egon, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium, illetve Stein Ármin Krisztián, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója. A magyar csapat tagjai több mint tíz éve a Lóczy Lajos Országos Földrajzverseny korosztályos legjobbjai közül kerülnek ki, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetének oktatói dr. Trócsányi András koordinálásával készítik fel őket a nemzetközi megmérettetésre.  A csapat kísérő tanára idén dr. Czigány Szabolcs egyetemi docens.

A magyar csapat felkészítését a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézetében az Új Széchenyi Terv egy TÁMOP pályázata, a magyar csapat kiutazását pedig a Modern Geográfus alapítvány és a Kopári és Horváth Kft. tette lehetővé.

A nemzetközi verseny hivatalos sajtóközleményei, fotói megtalálhatóak awww.nationalgeographic.com/pressroom oldalon.

printer

Támogatóink

Támogatóink