en
Felkészítő tábor - újra Pécsett találkoztunk
2019.07.03.

Felkészítő tábor - újra Pécsett találkoztunk

2019 márciusában kiválasztott csapatunk a tavaszt szorgos tanulással töltötte. Három budapesti és egy pápai középiskolással a tavalyihoz hasonlóan idén is megtettük azt, hogy több alkalommal találkoztunk a tavasz folyamán: városföldrajz és térképészet volt a menü ezeken a napokon. Május utolsó hete volt a legintenzívebb munka időszaka: bár az érettségi vizsgák miatt nem volt könnyű megfelelő időpontot találni, ekkor mind a négy ifjú geográfussal foglalkozni tudtunk a PTE Természettudományi Karán – és környezetében, hiszen terepen is igyekeztünk mozogni.

Az ilyenkor szokásos program néhány éve már egy teljes „versenyszimulációra” épül: írásbeli, terepi és multimédia tesztek követték egymást. Ezeket igyekszünk kellően nehézre konstruálni, főleg az írásbeli kapcsán láttunk örvendetesen verejtékező homlokokat, párszor sikerült túljárnunk mindenki eszén – ami ezen a szinten már nem könnyű.

A teszteket részletes értékelés követte, és talán ez volt a hangsúlyosabb feladat. az egyes feladattípusok kapcsán – a feladatlapot nem tesszük közre, jó lesz az jövőre is… – bőven volt lehetősége átbeszélni egy sor fontos és kritikus témát.

Hagyományos foglalkozások tették ki a felkészítés másik részét: biogeográfia, politikai földrajz, geomorfológia, meteorológia és klimatológia, gazdasági földrajz: nem is annyira az alapok, mint egy-egy jellegzetes probléma és a szakmai szókincs – ez utóbbi főleg a természetföldrajz területén jelent nagyobb kihívást.

Voltak még egyéb közös feladatok is. A csapat maga tervezte meg egyenpólóját, lerakták a kinti versenyen bemutatandó poszter alapjait (a téma az okos város) és persze, estenként, mondhatni hagyományosan igyekeztünk átmozgatni őket: közösségépítő mozgásnak a tollaslabdát választva.

Egy szűk hónap van a kiutazásig, július végétől drukkolhatunk együtt a magyar csapatnak!

printer

Támogatóink

Támogatóink