en
XII. Nemzetközi Földrajzi Olimpia - EREDMÉNYEK
2015.09.03.

XII. Nemzetközi Földrajzi Olimpia - EREDMÉNYEK

Hazánk több mint 10 éve küld csapatot a Nemzetközi Földrajzi Olimpiára, ahol a világ legjobb 16 és 19 év közötti, földrajz iránt érdeklődő középiskolásai harcolnak az érmekért angol nyelven. 

Az idén, augusztus 11 és 17 között megrendezésre kerülő 12. Nemzetközi Földrajzi Olimpia helyszíne Oroszország volt, Moszkvától 200 km-re Tver városa mellett Computeriában zajlott a verseny. A résztvevők 41 országból érkeztek, csapatonként négy diákkal valamint két kísérő tanárral képviseltették megukat.  

A versenyzők kiválasztása és felkészítése ezúttal is a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetén belül folyt az oktatói gárda és doktorandusz hallgatók bevonásával.

Idén is érmekkel gazdagodott a magyar csapat. A diákok közül Stein Ármin Krisztián egy ezüst, Steenhuis Nathaniel pedig egy bronz éremmel tért haza. 

A verseny összesen három fordulóból épült fel, egy írásbeliből (Written Response Test), ahol a középiskolásoknak komplex feladatokat kellett megoldaniuk változatos témakörökben a mállási folyamatoktól kezdve a nyomornegyedek térhasználatán át a trópusi viharok kialakulásáig. Itt egyszerűbb kérdések és összetett, esszé jellegű feladatok tették próbára tudásukat. A második, terepi feladat (Fieldwork Exercise) során tervezői, fejlesztői és problémamegoldási képességeket kellett latba vetniük, melyhez az oroszországi Staritsa település és környékének bejárása szolgált alapul. Végül pedig a Multimedia Testtel zárult a program, ahol elsősorban feleletválasztós kérdések szerepeltek, melyek elsősorban lexikális tudásukat mérték fel. 

Az utazást és jó szereplést az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a PTE TTK Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszéke, a Modern Geográfus Alapítvány és a Magyar Földrajzi Társaság anyagi és szakmai támogatása tette lehetővé. 

Versenyzők: 

Kísérők: 

Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek, felkészítő tanáraiknak és mindazoknak, akik felkészítésüket az idei 2014-2015-ös tanévben segítették!

printer

Támogatóink

Támogatóink