en
Sikeres szereplés Pekingben
2016.09.06.

Sikeres szereplés Pekingben

Idén 13. alkalommal került megrendezésre a Nemzetközi Földrajzi Olimpia (iGeo), ezúttal Pekingben 45 ország 174 középiskolásának részvételével. A verseny augusztus 16 és 22 között zajlott, melyet egy néhány napos Field trip követett, ahol a csapat kettévált: egyik fele Belső-Kínába, a másik pedig Shanghai felé vette az irányt. A diákoknak a versenyzés mellett lehetősége nyílt többek között meglátogatni a Tiltott Várost, a 2008-as olimpia megnyitójául szolgáló Madárfészek stadiont illetve a Nagy fal egyik szakaszát. 

A verseny a megszokott struktúra szerint zajlott, három fordulóból állt (Written Response Test, Fieldwork Exercise, Multimedia Test). Az egyes fordulók közül az első két program 40-40 %-ban, míg a 40 feleletválasztós kérdésből állló multimédia gyengébben, 20 %-ban számított bele a végső sorrendbe. Az olimpia magyar szemmel talán legérdekesebb és egyben legnagyobb kihívást jelentő része, a terepi forduló ezúttal egy pekingi lakótelep felméréséből állt, melyet a fenntarthatóság szempontjából kellett vizsgálni. Itt a részfeladatok között szerepelt a térhasználati minta rögzítése, valamint a közelben lévő folyó vizsgálata (sebesség, minőség, a víz szerepe a városrész életében).

A csapat tagjai közül mindenki éremmel tért haza, melyre eddig nem volt még példa a magyar csapat életében, igaz a legfényesebb aranyra továbbra is várni kell. 

A legjobb helyezést Csontos Gábor (Szekszárdi Garay János Gimnázium) érte el, a csapat másik három tagja pedig bronzérmekkel gazdagodott. Név szerint Stein Ármin Krisztián (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium), Steenhuis Nathaniel (Pécsi Janus Pannonius Gimnázium) valamint Kovács Eszter (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium). 

A versenyzők közül ketten is duplázták érmeik számát, hiszen Steenhuis Nathaniel és Stein Ármin is érmet szerzett a tavalyi, oroszországi megmérettetésen, 

A csapatot a hagyományokhoz híven idén is dr. Trócsányi András egyetemi docens vezette, a verseny hazai koordinátora Bálint Dóra doktorandusz volt.

Gratulálunk a diákoknak, felkészítő tanáraiknak, valamint a PTE-TTK Földrajzi Intézetének valamennyi munkatársának, aki munkájával hozzájárult a középiskolások sikeres szerepléséhez! Reméljük a következő, 2017-es belgrádi olimpia is hasonlóan eredményesen zárul majd!

A négyfős magyar csapat hazai válogatóversenyére hamarosan közzétesszük a versenyfelhívást és megnyitjuk a jelentkezést.

printer

Támogatóink

Támogatóink