en
Bemutatjuk a zsűrit I. - Dr. Czigány Szabolcs egyetemi docens
2021.03.17.

Bemutatjuk a zsűrit I. - Dr. Czigány Szabolcs egyetemi docens

A Hungarian Geographical Contest zsűrijének már évek állandó tagja. Szívügye a természetföldrajz, ezen belül a talajtan, a hidrológia, a biogeográfia, az övezetesség, az éghajlattan/meteorológiai megfigyelések, a lemeztektonika és a vulkanológia. Szabadidejében kirándulással és  – amikor csak teheti – utazással töltődik fel, szívesen kertészkedik és sportol, az időjárás monitoringon túl madarakat figyel (bird watching). És legot épít. Dr. Czigány Szabolcs, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékének docense osztja meg tapasztalatait a versenyről, és ad tippeket a felkészülésre.


Hogyan kerültél kapcsolatba a versennyel?

Kollégám, dr. Trócsányi András, a HunGeoContest versenyigazgatója egyszer viccesen megjegyezte, hogy alulművelt amerikai módjára ejtem ki a „water” szót, és szívesen látna egy természetföldrajzost a kifinomult brit angolt időnként dél-afrikai beütéssel keverő zsűriben.


Mit ajánlasz a versenyzőknek, hogyan készüljenek a döntőre?

Érdemes angol nyelvű földrajzos könyveket a kezükbe venni, olvasni és nézni, hiszen ezekben rengeteg színes kép és ábra található, és nem olyan szárazak és sok esetben „altató hatásúak”, mint a hazai földrajzos témájú könyvek. Javaslom még, hogy keressenek szakmai tartalmú videókat a neten, ezek is sokat segítenek.Ha pedig van lehetőség utazni, tegyék azt.


Milyen tippeket adnál, amire érdemes odafigyelni a döntőben?  

Azt tanácsolom a döntős versenyzőknek, hogy amennyire csak lehet, maradjanak nyugodtak, legyenek nyitottak, mosolyogjanak sokat és mondjanak érdekességeket, ne pedig a sablonszöveget. Ha elég higgadtak, még a kiejtésükre is oda tudnak figyelni, megszégyenítve a Hunglish-t beszélő zsűrit.


Mit gondolsz, milyen készségeket fejleszt a versenyen való részvétel?

Azt gondolom, a versenyen való részvétel nagyban hozzájárul számos készség fejlesztéséhez és elsajátításához, mint a bizottság előtti szereplés vagy az előadói készségek, illetve az angol szakmai nyelvtudás fejlesztéséhez.


Mit üzensz a verseny iránt érdeklődő diákoknak?

A Hungarian Geographical Contesten való részvétel egy óriási lehetőség arra is, hogy a földrajz iránt érdeklődő fiatalok utazzanak, világot lássanak! Semmiképpen ne hagyják ki a versenyt!

printer

Támogatóink

Támogatóink